Steun ons en help Nederland vooruit

Keuzevrijheid

D66 zet zich in voor keuzevrijheid in de zorg. Je moet altijd je eigen zorgaanbieder kunnen kiezen. Dit dwingt zorgaanbieders om passende zorg tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding aan te bieden. Bij kwetsbare zorgvragers die moeilijk goede keuzes kunnen maken zorgen de huisarts, specialist, zorgverleners of onafhankelijke cliëntondersteuner ervoor dat deze toch mee kunnen beslissen over de zorg door de juiste informatie beschikbaar te stellen en te adviseren. D66 wil hulp bieden die mensen echt vooruitbrengt.

  • D66 wil dat de gemeente zorgaanbestedingen zo inricht dat zorgvragers een keuze hebben in het aanbod van zorg, waarbij de kwaliteit en kosten transparant zijn. Bij keuzevrijheid hoort een goed online en offline overzicht van het aanbod in Delft.
  • D66 wil dat zorggebruikers als onderdeel van de invulling van hun zorgbehoefte gebruik kunnen maken van gemakkelijk vindbare, vrijwillige dienstverleners, anders dan de centraal gecontracteerde professionele zorgverleners.
  • D66 wil dat de gemeente vrijwilligers- en patiëntenorganisaties en zorgvragers in de stad proactief betrekt bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van zorgbeleid. Zo worden de ouderenbonden proactief betrokken bij afstemming over zorg voor en wonen van ouderen.
  • D66 wil dat mensen gebruik kunnen maken van een persoonsgebonden budget (PGB). De gemeente ziet toe op het voorkomen van misbruik van PGB’s.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018