Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Hoe maken we onze veiligheid klimaat-proof? door Tom Middendorp- D66 Delft klimaatlezing #4

Woensdag 10 februari 2021 om 19:00u via online livestream

Deze klimaatlezing op woensdag 10 februari spreekt Tom Middendorp (Generaal bd. en voorzitter van de International Military Committee on Climate and Security) over Hoe maken we onze veiligheid klimaat-proof?

Update: ivm de avondklok zal deze lezingen om 19u beginnen. Houd de website in de gaten voor eventuele aanvullende updates.

Livestream: Klik hier voor de online livestream

(De livestream werkt vanaf woensdag 10 februari 2021 om 19:00u)

Klimaatverandering is meer dan een milieuprobleem. Ook vanuit een veiligheidsoptiek wordt het steeds meer erkend als potentieel een van de grootste game-changers van deze eeuw. De toenemende water- en voedseltekorten, en de groter wordende kansen op overstromingen en natuurrampen hebben een aanjagend effect op de veiligheidsrisico’s om ons heen. In zijn lezing gaat Tom Middendorp in op de wijze waarop klimaatverandering onze veiligheid beïnvloedt. Dat vraagt om een groot aanpassingsvermogen van de veiligheidssector, die haar steentje kan en moet bijdragen aan het tegengaan van (de effecten van) klimaatverandering. Maar waar staat veiligheid eigenlijk in de Green Deal van de EU? Welke rol kunnen nationale krijgsmachten en veiligheidsinstituties zoals de NAVO en de EU hierin spelen? Moet de veiligheidsnexus tussen klimaat en veiligheid niet ook op de agenda staan van de komende klimaattop? Zelden hebben we zo’n gedetailleerd inzicht gehad in te verwachten dreigingen en risico’s; dat geeft ons wel een verantwoordelijkheid om voorbereid te zijn en geen tijd verloren te laten gaan.

Over de spreker:
Tom Middendorp is generaal bd en oud commandant der Strijdkrachten. Hij is adjudant van de Koning in buitengewone dienst, een Senior Associate Fellow van Insituut Clingendael, Special Strategic Advisor van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), Ambassadeur Weerbaar Bestuur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de International Military Committee on Climate and Security. Met een achtergrond als strategisch adviseur en met een ruime ervaring in leidinggevende functies in crisis operaties en gericht op veiligheid vervult hij sinds oktober van het afgelopen jaar als CEO van het PPS-project Landelijke Opschaling Corona Sneltestcapaciteit een belangrijke rol in de bestrijding van de corona pandemie.

10 februari

19:00

Online livestream