Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Coen Brummer en Simon Otjes over 55 jaar D66 in de Nederlandse Politiek (1966-2021)

Donderdag, 28 oktober 2021 in Delft

Lezing 28 oktober om 20.00 uur (inloop 19:30) vanuit het D66 Huis, Oude Delft 102, Delft. Je bent welkom op deze mooie locatie, of volg de lezing via live stream.

De voordracht wordt live gestreamed. Klik hier voor de online live stream.

Toen 55 jaar geleden Democraten 66 werd opgericht, was het een vreemde eend in de bijt. Hans van Mierlo en zijn medeoprichters wilden met D’66 het bestaande politieke bestel doen ontploffen, waarna de partij zich zou opheffen. Ze wilden pragmatische politiek bedrijven, die antwoord gaf op de vragen van de moderne maatschappij. Ideologie was een verboden woord. D’66 was niet georganiseerd als klassieke massapartij, maar experimenteerde met een ledendemocratie van one man one vote. De partij voerde een Amerikaanse campagne, die door concurrenten met argwaan werd bekeken. D’66, kortom, bestormde het bastion van de Nederlandse politiek.

55 jaar later is D66 de tweede partij van Nederland. De democraten namen deel aan kabinetten, leverden ministers en wonnen en verloren verkiezingen – net als andere politieke partijen. Is D66 een partij geworden als alle andere? Of zijn de andere partijen juist op D66 gaan lijken? Daarover gaan we deze avond in gesprek.

 

Over de sprekers: 

Coen Brummer is directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. Simon Otjes is onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen en universitair docent Nederlandse politiek aan de Universiteit Leiden. Bij gelegenheid van het jubileum 55 jaar D66 verschijnt in Oktober bij Uitgeverij Boom hun gezamenlijke publicatie over 55 jaar geschiedenis van D66 onder de titel ‘Tussen Bestormen en Besturen; 55 jaar D66 in de Nederlandse politiek (1966-2021)’.

 

Na de voordracht zal Vincent van Roon, lijsttrekker van D66 Delft, met een aantal vragen de discussie openen en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

 

Waar:

De lezing wordt gegeven in het D66 Huis in Delft en wordt tegelijkertijd live gestreamed via YouTube. Mensen die de lezing online volgen kunnen vragen stellen via de chatfunctie van het YouTube kanaal. Na afloop van de live sessie, blijft de stream via dezelfde link beschikbaar voor latere consultatie.

28 oktober

20:00 uur (inloop 19:30)

D66 Huis, Oude Delft 102, Delft en via live stream