Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 7 juli 2020

Verduidelijking bijstandregels werkt

Het afgelopen jaar zijn er in Delft veel minder boetes uitgedeeld aan mensen in de bijstand. Raadslid Vincent van Roon: “Wij zijn blij om te zien dat de gemeente flexibeler omgaat met mensen die een foutje maken.”

Boetes is niet het doel

De bijstand is een essentieel vangnet voor mensen die zonder werk komen te zitten. Het is logisch dat bij die hulp ook verplichtingen horen. De gemeente moet dus controleren of mensen zich aan de regels houden. Maar de afgelopen jaren hoorden we steeds meer zorgwekkende verhalen over mensen die simpelweg fouten hadden gemaakt, maar daar hoge boetes voor kregen. D66 heeft daarom in 2018 een motie ingediend om de regels duidelijker te communiceren en samen met mensen te zoeken naar de beste oplossing om hen naar werk te begeleiden.

Blijf flexibel en communiceer helder

Het jaarverslag over 2019 laat zien dat er veel minder boetes zijn opgelegd. Daarnaast worden fraude en mensen die fouten gemaakt hebben veel sneller gesignaleerd. Daardoor zijn de bedragen die moeten worden terugbetaald ook kleiner. Van Roon: “Het is duidelijk dat de betere communicatie over de regels helpt om fouten en boetes te voorkomen. Wij zijn blij met deze verbetering, en blijven ons inzetten voor meer helderheid en flexibiliteit in de bijstand.”

Link naar jaarverslag