Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 2 juli 2019

D66 wil veilig vuurwerk

D66 Delft wil dat er veiliger vuurwerkbeleid komt zodat oud en nieuw voor ieder in Delft een feest kan zijn. Daarom heeft D66 samen met CDA Delft een motie opgesteld om als gemeente Delft achter de oproep van onder meer politiekorpschef Akerboom te gaan staan om de traditie van zelf vuurwerk afsteken met uitsluitend veilig siervuurwerk te behouden. Deze motie is afgelopen donderdag in de raad aangenomen.
 

De gevaarlijkste avond van het jaar

D66 ziet dat landelijke regelgeving noodzakelijk is voor een veiligere jaarwisseling in Delft. Want wat een feest zou moeten zijn, blijkt ook in Delft, de gevaarlijkste avond van het jaar. Vuurwerk levert veel overlast, vernieling en letsel op. Daarom plaatsten 27 organisaties, waaronder politiekorpschef Akerboom, een oproep aan het kabinet in het Algemeen Dagblad op 24 mei voor landelijke maatregelen die zorgen voor minder slachtoffers. D66 Delft wil dat het duidelijk is dat de gemeente Delft net als de vier grote steden deze oproep steunt.

Vuurwerkshow

Een professioneel vuurwerk voorkomt het zelf afsteken van vuurwerk, de schade aan de stad en gevolgen voor luchtkwaliteit en milieu helaas niet.  Omliggende gemeenten kunnen geen causaal verband aangeven tussen hun vuurwerkshow en de jaarlijkse schadekosten. Een professioneel vuurwerk kost tonnen en zou in Delft vanwege het brandgevaar voor de historische binnenstad op een buitenaf locatie moeten plaatsvinden. De financiële situatie van Delft biedt hiervoor geen ruimte en ook wil D66 niet uitdragen dat geld dat je niet hebt de lucht in schieten verstandig is.

Lappendeken van maatregelen

‘We hebben samen met andere partijen in Delft best zitten broeden op maatregelen die we lokaal als Delftse raad kunnen instellen om de jaarwisseling veiliger te maken voor Delftenaren en hulpverleners”, zegt D66 commissielid Melanie Oderwald-Ruijsbroek. Het is volgens de politiekorpschef Akerboom echter al een lappendeken aan regels en dat zouden we in Delft met bijvoorbeeld lokale vuurwerkverboden alleen maar uitbreiden. Door helemaal te stoppen met de verkoop van knalvuurwerk en pijlen weet de politie overal in het land waar ze aan toe zijn en kunnen ze beter ingrijpen als ze met vuurwerk bekogeld worden. “Het personeel van politiebureau Delft onderschrijft de oproep van hun korpschef dan ook”, zegt mede-indiener van de motie Rob van Woudenberg (CDA).

Vrijheden en verboden vuurwerk

D66 Delft vraagt om een landelijk verbod op gevaarlijk vuurwerk, zoals vuurpijlen en knalvuurwerk, en behoud van siervuurwerk. Dat beperkt de keuzevrijheid van Delftenaren voor het afsteken van vuurwerk. Oogartsen geven aan dat 70% van het oogletsel door legaal vuurwerk, met name pijlen, ontstaat. En vooral bij omstanders. Dat is directe en fysieke schade. Daarom hebben we betoogd dat de overheid volgens het schadebeginsel van de liberale denkers John Stuart Mill zou mogen ingrijpen. Want de handelingen van de een mogen volgens Mill en D66 Delft geen schade veroorzaken aan de ander.