Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 24 november 2018

Sinterklaas is een feest voor iedereen: D66 pleit voor flink aandeel roetveegpieten

Sinterklaas zou bij uitstek een feest van verbinding moeten zijn. Een kinderfeest voor álle kinderen, waarin geven, eerlijk delen en gezelligheid centraal staan. Het is ook een feest dat met zijn tijd mee gaat: In de loop der jaren is de roe al uit het beeld verdwenen en, voor zover ik weet, neemt de Sint ook geen stoute kindertjes meer in de zak mee naar Spanje. Feit is dat het uiterlijk van Zwarte Piet voor sommige mensen, en zeker ook kinderen, kwetsend is. Dat vinden wij iets om rekening mee te houden. In het Sinterklaasjournaal zijn bijna álle Pieten inmiddels roetpieten, met meer of mindere roetvegen die ze hebben opgelopen bij het glijden door de schoorsteen (iets dat met de energietransitie ongetwijfeld verder zal afnemen). Voor de kinderen van nu is een roetveegpiet al een vanzelfsprekendheid.

D66 betreurt het feit dat de huidige zwarte Pietendiscussie in plaats van een verbindend feest, juist polarisatie oplevert. Om het feest voor iedereen gezellig te houden (alle kinderen in het bijzonder) vindt D66 het belangrijk dat de vormgeving van het Sinterklaasfeest met de tijd mee gaat. Uit het
stuk in het AD begrepen wij dat de voorzitter van Stichting Sinterklaas Delft (en goede vriend van Sinterklaas) het met ons eens is en meer roetveegpieten wil inzetten. “Een handjevol is echt te weinig. D66 rekent op een substantieel aandeel roetveegpieten bij de intocht in Delft zaterdag”, aldus fractievoorzitter Christine Bel.