Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 september 2018

Standpunt D66 over verbouwplannen Prinsenhof.

In de vakantie is er veel gesproken over de verbouwplannen van museum Prinsenhof. Er waren twee grote bijeenkomsten op het Agathaplein waar bewoners 3000 handtekeningen overhandigden aan de wethouder. Raadslid Boris van Overbeeke: “D66 koestert het Prinsenhof als belangrijke historische plek en waardevol Delfts monument.”

Om het monument te behouden voor volgende generaties is snel groot onderhoud nodig. Het Prinsenhof is daarnaast hét museum van Delft, de plek waar we het verhaal van de stad vertellen. De historie en het karakter van het gebouw zijn daarbij heel belangrijk. Om het museum eigentijds en aantrekkelijk te houden zijn er ook aanpassingen nodig. Zo moeten we de klimaatbeheersing verbeteren en het gebouw beter toegankelijk maken voor mensen met een handicap.

Van Overbeeke: “D66 wil graag een aantrekkelijk museum bieden, en verbouwen met respect voor het historische karakter van het gebouw. Het gebouw heeft een ziel en daar moeten we zuinig op zijn.” Samen met andere partijen vroeg D66 het college daarom eerder om verschillende scenario’s voor de verbouwing. Daarin moet worden aangegeven welke investeringen echt noodzakelijk zijn. Daarbij moeten we ook bedenken of deze aanpassingen voldoende meerwaarde hebben boven ander investeringen voor de stad. De gemeente kan elke euro natuurlijk maar één keer uitgeven.

Tenslotte vindt D66 het belangrijk dat de stad wordt betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen. Van Overbeeke: “Het Prinsenhof is een museum van de stad en voor de stad dus het is heel belangrijk dat er serieus geluisterd wordt naar iedereen die mee wil denken.”