Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 25 mei 2018

D66 stelt college vragen over vervanging gasnet

D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de aanstaande vervanging van het gasnet in de binnenstad door Stedin. Raadslid Boris van Overbeeke: “Als stad lopen we flink achter op onze duurzaamheidsdoelen. De uitstoot van huishoudens is een belangrijk deel van de totale Delftse CO2- uitstoot. Het is daarom belangrijk dat we als stad zo snel mogelijk van het gas af gaan. Vervanging van het aardgasnet in de binnenstad gaat daar in ieder geval niet aan bijdragen.”

Het gasnet wordt bovendien ontworpen op een levensduur van meer dan veertig jaar. De komende jaren gaan we stevig door met het terugbrengen van onze uitstoot, bijvoorbeeld door elektrificatie van de Delftse woningen. Er is dus een flinke kans dat het gasnet al voor 2058 overbodig is en deze investering zich niet terugverdient. Zonde!

Van Overbeeke: ”Wij begrijpen dat je de historische binnenstad niet 1-2-3 van het gas afbrengt. Maar we zijn wel benieuwd hoe lang het college al weet van deze vervangingsinvestering. Ook willen we weten wat zij er sindsdien aan hebben gedaan om samen met Stedin naar meer duurzame alternatieven te zoeken.”