Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 oktober 2017

D66 stelt vragen over beheersen fietsstromen bij werkzaamheden

D66 maakt zich zorgen over de beheersing van de grote stroom fietsen rond werkzaamheden in de openbare ruimte. Op veel verschillende plekken in de stad zijn werkzaamheden gaande en niet altijd houden fietsers zich aan de omleidingsroutes en afsluitingen.

Sinds begin oktober zijn werkzaamheden aan de Hooikade gestart. Dit is de eerste fase van de vervanging van de riolering tussen Hooikade en Abtswoudseweg die nog tot maart 2018 doorloopt. Door deze werkzaamheden is een deel van een belangrijke fietsroute tussen station en TU-wijk opengebroken en is er een omleidingsroute via de Westlandseweg en Hambrug. De eerste dagen was er een verkeersregelaar die fietsers naar de juiste route begeleidde. Nu rijden fietsers weer over de stoep waardoor onveilige situaties ontstaan, ook omdat er fietsen tegen de hekken staan.

Ook door de afronding van de openbare ruimte in de Spoorzone en de daarbij behorende omleidingen en afsluitingen is op plekken de fietsenstroom groot en lastig te beheren. Bijvoorbeeld rond de Binnenwatersloot en Houttuinen ontstaan geregeld onduidelijke en gevaarlijke situaties doordat er te weinig ruimte voor fietsers en voetgangers is. Doordat de situaties steeds wijzigt, blijven fietsers steeds op zoek naar de snelste en niet altijd veiligste optie.

Tot in 2018 zijn er nog werkzaamheden die belangrijke fietsenstromen blokkeren of bemoeilijken.
Daarom heeft D66 de volgende vragen aan het college gesteld:

1 Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat de situatie leefbaar en veilig blijft?

2 Welke maatregelen worden hiervoor genomen?