Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 7 oktober 2015

Sint en Piet in de 21e eeuw

De decembermaand komt langzaam in zicht. Ook Delft mag straks Sint en Piet weer welkom heten. Tot in de Verenigde Naties is gesproken over de invulling van het Sinterklaasfeest in Nederland. Ook in de lokale media is er aandacht voor, zoals vanochtend in het AD. D66 Delft ziet graag stap voor stap een modernere intocht in Delft zonder dat dit opgelegd wordt met regels.

Zwarte Piet is tegelijk een onmisbaar onderdeel van een traditie voor velen, en een kwetsend element voor anderen. Voor diegenen die de discussie afdoen als flauwe onzin: vraag eens aan een expat of toerist wat hij/zij ervan vindt. Zeker een internationale stad als Delft moet zich mengen in het debat.

D66 Delft vindt dat de Sinterklaastraditie moet meebewegen met de tijd. En dat de lokale politiek die beweging de ruimte moet gunnen. Het gesprek hierover wordt terecht gevoerd in Delftse schoolbesturen, op straat, en door Sint & Pieten zelf. Het kapen van dit gesprek in 2015 door gemeentelijk voor te schrijven hoe Sint en Piet eruit moeten zien past daar niet bij. Wat wel past is het benoemen dat voortgang nodig is op de weg der geleidelijkheid: bij deze.